Serbest kur rejiminde 'devalüasyon', enflasyon ve stagflasyon

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 03/12/2021 - Cuma

Adım adım serbest kur rejiminde 'devalüasyon', enflasyon ve stagflasyon

  • Türk Lirasında erime hız kesmeden devam ediyor. Adeta her geçen gün, serbest kur rejiminde yeni bir devalüasyon yaşanıyor. Hatırlanacağı üzere, hafta ortası beklenmedik bir şekilde sağlıksız kur oluşumuna müdahalede bulunan TCMB'nin, bu adımının mevcut ekosistemde başarılı olamayacağının nedenlerin anlatmıştık. 
  • Müdahalenin 'psikolojik' etkisinin, faiz söylemleri ile anında gölgelenmesi ve TCMB'nin en son müdahale ettiği 2014 yılına göre 'kas gücünün' çok daha zayıf olması, TL'de erimenin dün de hızla devam etmesine neden oldu. Son verilere göre, TCMB'nin 'net' döviz rezervlerinin (eksi) 36 milyar dolar seviyesinde olduğunu hesaplıyoruz. 
  • Asıl mevzunun izlenen ve oldukça tehlikeli bir deney olarak piyasalar tarafından okunan negatif reel TL getirisi olduğu müddetçe, TL'de kalıcı toparlanmanın çok ama çok zor olacağını düşünüyoruz. 
  • Kura doğrudan yapılan müdahale öncesinde 13,50 seviyelerinde işlem göre USDTRY kuru, müdahale ardından kısa bir sürede 12,50 seviyesine inse de, dün gün sonunda 13,90 seviyesine varan bir yükseliş görüldü. Dün bültenimizde, 2014 yılında yapılan piyasaya doğrudan satış yönünde müdahalenin neden başarısız olduğunu, 3,1 milyar dolar satılması ardından takip eden 2 günde kurun oldukça sert bir şekilde yükselmeye devam etmesi ardından dönemin Başkanı Başçı, gece yarısı PPK'yı toplayarak faizleri sert bir şekilde artırmak durumunda kalmıştı. 
  • Şu anda, faiz artırımının yerine, faiz indiriminin devam edeceği beklentisi, hatta bunun bizzat dün TCMB tarafından yatırımcı toplantısında söylenmesi de TL'nin işini pek kolaylaştırmıyor. Dün TCMB, PPK metninde yer verdiği cümleyi aynen tekrar ederek faiz indirimi için "sınırlı alanı" kaldığını söyledi. Bu açıklama, 16 Aralık tarihinde düzenlenecek olağan PPK toplantısında da 100 baz puan faiz indirimi ile gevşeme döngüsünün sonlanacağı anlamına geliyor. Ayrıca, döviz mevduatlarının TL'ye dönmesini teşvik yönünde çalışmalar da olduğuna işaret edildi.  
  • Bu bakış açısıyla, politika faizinin %14 veya daha altına gittiği bir ortamda, enflasyonun hızla %21 seviyelerinin üzerine yakın bir zamanda yelken açacağı düşünülürse, TL'nin yatırımcısına reel bir getiri verebilmesi için ne kadarlık bir faiz artışına ihtiyaç duyulduğunu varın siz hesaplayın.  
  • Dün TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 26 Kasım ile biten haftada parite ve fiyat etkisinden arındırılmış rakamlara göre gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) bir önceki haftaya göre yaklaşık 1 milyar dolar tüzel kişilerin ize 0,9 milyar dolar azaldı. Bilançonun TL tarafında azalma görmemiz nedeniyle, bu akamları döviz satışı yerine nakit dövizle dayanıklı tüketim mal alışverişi olduğunu düşünüyoruz. Hatırlarsanız, enflasyona karşı koruma olarak konut, arsa ve otomobile olan talebin artmasını beklediğimiz bültenlerimizde daha önce de paylaşmıştık. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız