Outliers (Çizginin Dışındakiler)
Yazar: Malcolm Gladwell
Doğuştan yetenek diye bir şey var mi? Yanıt apaçık evet. Başarı, yetenek artı hazırlık demektir. Ancak, psikologlar üstün zekalıların kariyerlerine ne kadar yakından bakarlarsa, doğuştan yeteneğin oynadığı rol o kadar küçük, hazırlığın oynadığı rol ise o kadar büyük görünüyor.
Herhangi bir şeyde, dünya klasmanında bir uzman olmayı sağlayacak ustalık düzeyine ulaşmak için 10 bin saat pratik gerekiyor. Tüm zamanların müzik dehası Mozart bile 10 bin saati tamamlamadan temposunu tutturamadı.
90’ların başında psikolog K.Anders Ericsson’un Berlin’deki bir müzik akademisinde 3 bölüme ayrılan kemancılar ile ilgili yaptığı çalışmaya bir göz atalım. Kemancılar; yıldızlar, iyiler, ve profesyonel olmayacak ancak müzik öğretmeni olacak olanlar olarak üçe ayrılmıştır. 3 farklı grubunda bugüne kadarki toplam çalışma sürelerini inceleyen Ericsson yıldızların yaklaşık 10 bin saat, iyilerin yaklaşık 8 bin saat, ve müzik öğretmenlerinin yaklaşık 4 bin saat çalışmış olduğunu fark etti.
Mr. Terman, yapmış olduğu araştırmada Üstün zekalılar arasından en başarılı olanları ve tamamen başarısız olanları analiz eder. Mr. Terman deneyinin sonunda bu iki kesim arasında yalnızca TEK BİR FARK olduğunu fark eder: AİLE ALTYAPISI
“Ana başarı; sürekli ve düzenli bir avantaj birikiminden doğar. Nerede ve ne zaman doğduğunuz, anne babanızın ne iş yaptığı ve yetişme koşullarınızın nasıl olduğu dünyada ne kadar başarılı olacağınızı etkiliyor.”
Mutlaka okuyun.