Asya'da hava bozdu: Evergrande, Fantasia, Modern Land... Sırada?

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 27/10/2021 - Çarşamba

Asya'da hava bozdu: Evergrande, Fantasia, Modern Land... Sırada? Bulaşıcılık?

  • Eylül ayının ilk günlerinde, yatırımcı toplantısında, TCMB'nin çekirdek enflasyondaki düşüşe sığınarak vermiş faiz indirim sinyalinin öncesinde USDTRY kurunun 8,26 seviyelerine kadar gerilediğini kısaca hatırlayalım. Bu haftanın ilk gününde ise, peş peşe gelen faiz indirimlerinin ardından ilave bir risk unsuru olarak görülen büyükelçi krizi ile birlikte, kurun 9,85 seviyesine kadar yükseliş kaydettiğini de bir kenara yazalım.  
  • Bu bakış açısıyla, USDTRY kurunda söz konusu 37 günde yükselişin %19 seviyesini aştığını bültenlerimizde paylaşmamız ardından, büyükelçi krizinin hafta başı ara bir formülle de olsa çözüm bulması, Türk mali piyasalarında bir miktar iyileşmeyi de beraberinde getirdi. Nato ve AB üyesi olan 10 elçinin istenmeyen kişi ilan edilmesinin diplomatik bir krize neden olabileceğinin yarattığı paniğin de atlatılması ile, TL üzerinde ilave bir risk unsurunun kalkması, kuru 9,42 seviyesine kadar itti. 
  • Daha basit bir anlatımla, TCMB'nin zamansız, piyasa beklentileri ile uyumsuz ve ekonomik gerçeklerle açıklanamayan kararının üzerine eklenen diplomatik krizin yarattığı panik ve bu paniğin dönüştüğü irrasyonel fiyat davranışının yerini daha rasyonel fiyatlama eğilimine terk etmesiyle, TL ve TL cinsi varlıklarda toparlanma gördük. Bu hareketi sadece bir düzeltme hareketi olarak gördüğümüzün de altını çizmek isteriz. Keza, dün havanın günün ikinci yarısında yeniden bozması ile USDTRY kuru yeniden 9,55 seviyesine yükseldi. 
  • Dün kamu bankalarının, TCMB'yi takip ederek, kredi faiz oranlarını 200 baz puan aşağıya çektiklerini yazmıştık. Ufak bir matematik yaparsak, TCMB'nin faiz politikasının piyasa dinamikleri ile neden örtüşmediğinin de altını çizmiş oluruz. 10 yıl vadeli konut kredisinin (aylık %1,29) yıllık bileşik faizi %16,63 seviyesine denk geliyor; 10 yıllık devlet tahvilinin bileşik faizi ise %20,10 seviyesinde. Bu matematik, 3,5 puanlık bir sapmaya işaret ediyor ki, izlenen faiz politikasının piyasa dinamikleri ile ne kadar uyumsuz olduğunu da adeta haykırıyor. 
  • Son dönemlere, TL'nin hırpalanması ile dolar bazında Türk şirketlerinin oldukça ucuz olması, gözlerin Borsa İstanbul'a çevrilmesine neden oldu. Faiz  indirim sinyalinin geldiği Eylül başına göre bakarsak, ilk nazarda %8 gerileyen BIST100 endeksi, akabinde son 14 günde %10 yükseliş kaydederek son  7 ayın zirvesine yükseldi. Bunun da arkasında, döviz geliri olan şirketlere yönelik ilgi, ucuz olması, TL mevduat faizinin gerilemesi sonrası TL yatırımcısını şerit değiştirmesi olarak sıralanabilir. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız