Durumu nasıl doktor (FED)? "Stabil."

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 17/03/2022 - Perşembe

Durumu nasıl doktor (FED)? "Stabil." 

    • FED, dün akşam sonuçlanan olağan Mart ayı FOMC toplantısında beklenildiği üzere politika faizini 25 baz puan artırarak %0-%0,25 bandından %0,25-%0,50 bandında yükseltti. Peşinen not edelim ki, manşet enflasyonun %7,8 ile 40 yılın zirvesine yükseldiği bir ortamda, şayet savaşın getirdiği belirsizlik olmasaydı, FED, ilk hamlesine -2018'den sonra- 50 baz puan faiz artırımı ile başlayacaktı.
    • Karar ardından yayınlanan ve FED üyelerinin ileriye dönük beklentilerine gösteren meşhur nokta grafiğe göre (dot plot), yılın geri kalan her toplantısında  6 kez daha 25 baz puan daha faiz artırımı planlanıyor. Faiz artırım kararı 8 destekleyici oy ile alınırken, New York FED Başkanı Bullard 50 baz puan artırma yönünde oy kullanmış. 
    • Öte yandan, devasa boyutlara ulaşan ve 9 trilyon dolara dayanan bilançonun küçültülmesine ise bir sonraki toplantıda başlanacağına yer verilirken, rakam telafûz edilmedi. Takdir edersiniz ki, senelerdir morfin misali bol, ucuz ve uzun vadeli paraya bağımlı olan piyasaların easing (gevşeme) döneminden çıkıp tightening (sıkılaşma) dönemine girmesi belli bir süre sonra bünyede acıları artıracaktır! Ama henüz değil...
    • Piyasaların merakla beklediği bir diğer unsur ise üyelerin uzun vadeli faiz tahmininin ne yöne değişeceği idi. Endişe duyulanın aksine, uzun vadeli faiz projeksiyonları %2,5'ten hafifçe %2,4 seviyesine gerilediğini gördük (güvercin). Lakin, enflasyona yönelik tahminlere baktığımızda, sene sonuna yönelik çekirdek TÜFE'nin %4,1 seviyesine yükseleceği, 2024'te ise hedeflere yakınlaşacağı görülüyor. Bu noktayı da 'şahin' olarak yorumluyoruz. Kararı geniş çerçevede değerlendirdiğimizde tutarlı buluyoruz. Piyasaların ilk tepkisi de bizimle aynı paralelde nötr hatta bir nebze de olsa ılımlı oldu. 
    • Her ne kadar dün akşam karar metnini ve tahminleri FED'in kurumsal sitesini didik didik ederek defalarca irdelesek de, amiral geminin kaptanının konuşmasını ve soru cevap kısmını da dikkatli bir şekilde takip ettik. Başkan Powell, 2018 sonrası gelen ilk kez faiz artırımı sonrası enflasyonla mücadelenin kararlı adımlarla devam edeceğini ve bu yolda kendilerine verilen her türlü aracı kullanmakta kararlı olduklarını söyledi. 
    • Kanımca, enflasyonun adeta şirazesinden çıktığı bir ortamda (%0,25 faiz ; % 7,8 enflasyon) enflasyonla mücadelede FED'in kaybettiği kredibiliteyi yeniden ayağa kaldırmakta niyetli olduklarını hissettim. Elbette, piyasa dinamikleri, risk iştahı ve büyüme gibi konular ile faiz artırımı aynı kampta yer almasa da, süreci yönetmekte kararlı olduklarını ve bunun da biraz zaman alacağına vurgu yaptı.
    • Bu satırlar çoğaltılabilecek olsa da, sizin de yorumlayacağınız üzere hiçbiri sürpriz değil. Keza, FED toplantısının piyasa etkisinin negatif olmadığını hatta haftalardır satış baskısı altında ezilen hisse senetlerinin dün ve bu sabah adeta nefes aldıkları, doların ise bir nebze de olsun değer kaybettiğini not edelim. Bu paralelde, kıymetli madenler ve kripto paraların da olumlu bir performans sergilediklerini görüyoruz.
    • Biraz detayladırmaya çalışayım. ABD dolarının piyasa faizi karar ardından ilk tepki olarak %2,24 seviyesine yükselerek neredeyse son 3 senenin zirvesini test etmesi ardından bu sabah %2,13 seviyesine geriledi. %2,13 seviyesi, teknik manada Ekim 2018 %3,26 tepesi ile Mart 2020 dibi %0,32 arasında %61,8 düzeltme seviyesine denk geliyor. %2,13 üzerinde haftalık bir kapanış, %2,55 seviyesine doğu bir isteğin önünü açabilir. Kısa vadeli faizlerinin daha sert yükselmesi ile faiz eğrisinin de yataylaştığını görüyoruz.
    • Doların piyasa kuru olan (sepet) DXY, geçen hafta 99,5 seviyesine yükselerek benzer bir şekilde 3 senenin zirvesini görmesi ardından son 6 günde %1,2 gerileyerek 98,5 seviyesine çekildi. Haliyle, EURUSD paritesinin de bu sabah 1,1030 seviyesine yükseliğini görüyoruz. EUR'da uzun pozisyon deneyecek veya sahip olanların 1,08 seviyesini zarar kes olarak düşünmelerinde fayda görüyoruz.

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız