Minsk görüşmeleri devam ediyor; piyasalarda panik havası duruldu

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/03/2022 - Salı

Minsk görüşmeleri devam ederken piyasalarda panik havası 'şimdilik' durdu

  • Hafta sonu cereyan eden gelişmeler ardından açıkça itiraf etmeliyim ki dün küresel mali piyasaların çok daha sert bir satış baskısı ile karşı karşıya kalmalarını, hatta tarihe "kara" bir gün olarak 28 Şubat'ın geçmesini bekliyorduk. Özellikle de, bazı Rus bankalarına getirilen swift yaptırımları ardından dün Rus Rublesi'nin daha sert bir satış baskısı ile karşı karşıya kalmasını ve bunun da bulaşıcılık etkisi ile küresel çapta riskten kaçınmayı tetikleyeceğini bekliyorduk. 
  • Lakin, bu olumsuz beklentilerin boyu pek de uzamadı; hasar oldukça küçük bir şekilde atlatıldı. Öncelikle, Rusya ve Ukrayna'nın Belarus'un başkenti  Minsk'te görüşmelerinden sonuç çıkabileceği umudu finansal piyasalarda kayıpların boyunu sınırlandırdı. Bunun yanı sıra, Rus Rublesi'nin dolar karşısında savaşın başladığı son 5 güne göre bakılırsa %40 değer kaybı karşısında, Rus otoritelerinden peşi sıra önlemler de dün panik havasını dindirdi. Sabah erken saatlerde, Moskova Borsası’da döviz ve para piyasası açılışları ertelendi, döviz repo piyasası kapatıldı. Ayrıca, Rusya Merkez Bankası aracı kurumların yabancı kurumsal veya bireysel yatırımcıların Rus menkul kıymetlerinde satış emirlerini yerine getirmelerini yasakladığını duyurdu.  
  • Rus Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, Ruble'nin keskin değer kaybı ve hisse senetlerindeki sert düşüş korkusu karşısında politika faizi 1050 baz puan arttırarak %9,5'ten %20 seviyesine yükseltirken, tanıdık bir önlem daha devreye soktu: İhracatçı şirketlerin döviz gelirlerinin %80'ini Merkez Bankası'na satışı zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra, Ruble'nin döviz kurları karşısında bant aralığı da EUR için 85,6150-101,1925 ; USD için ise 76,145-90,00 olarak tanımlanarak kontrollü kur rejimine geçildi. 
  • Rusya karşısında direnen Ukrayna halkına karşı dünyanın da Rusya karşısında tek yürek olmasının da yardımı ile adeta ölünün de dirildiğini görüyoruz. Kimden mi bahsediyoruz? Elbette AB ve NATO'dan. Neyse biz dönelim kendi konumuza. Hafta sonu artan panik havasına karşı 'herkesin' rolünü iyi oynaması nedeniyle küresel finansal piyasalarda panik havasının bir nebze de olsun dindiğini not etmiştik. Biraz detaylandıralım. 
  • Jeopolitik risk algısının tavan yaptığı zamanlarının bir numaralı yatırım aracı olan altın, savaşın patlak verdiği gün panik alımları içinde kaydettikleri kazanımları korumada zorlandığını hissediyoruz. 1,974 dolar seviyesine varan yükseliş ardından altının 1,900 dolar seviyelerinde beklemeye geçtiği görüyoruz. Teknik manada, 'beklenilen yükselişin' yaşanması için, 1,960 dolar üzeri kapanışa ihtiyaç olduğunun altını çizelim. 
  • Öte yandan, Rusya'ya yönelik yaptırımların tedarik zincirinde kırılmalara yol açabileceği korkusu ile emtia fiyatları da geride bıraktığımız 2-3 günlük dönemde ciddi manada sert hareketler kaydetmişti. Petrolun varil fiyatı 106 dolar seviyesini test ederek son 8 yılın, buğday tonu ise 9,45 dolar ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti. Petrol cephesinde fiyat hareketi bir nebzede olsun sakinlerken ve varil fiyatı bu sabah 98 dolara gerilerken, tarımsal emtialarda oldukça güçlü bir oyuncu olan Rusya'nın yaptırımlara maruz kalması nedeniyle buğday fiyatlarının neredeyse son 14 yılın zirvesinde salınmaya devam ettiğini not etmek gerekiyor.  

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız