Para politikası(zlığı): ÜFE - TÜFE makası %54 #enflasyon

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 05/04/2022 - Salı

Para politikası(zlığı): ÜFE - TÜFE makası %54  #enflasyon

  • Dün sabah saatlerinde açıklanan resmi enflasyon verilerine göre, TÜFE Mart ayında akaryakıt zamlarının da belirleyici olduğu ulaştırma kalemi öncülüğünde (ulaştırma aylık bazda %13,3 artış kaydetti) beklentilere paralel %5,46 artış kaydederken, yıllık bazda %61,14 seviyesine yükseldi. Bu sonuçlarla, tüketiciye yansıyan enflasyon 20 yıl geriye giderek 2002'den bu yana en yüksek seviyeye geldiğini gördük.
  • Öte yandan, üreticiye yansıyan enflasyon, Mart ayında %9,19 artarken, ÜFE yıllık bazda %114,97 ile son 27 yılın zirvesine taşındı. Bu sonuçlarla, ÜFE ile TÜFE arasındaki makas 54 puan ile başka bir rekora daha imza attı. ENAG ise yıllık TÜFE enflasyonunu %143 olarak hesapladığını duyurdu. Enflasyon verilerine yönelik soru işaretlerinin korunduğunu veya hissedilen enflasyonun daha yüksek olduğu yönünde iddiaların da var olduğunun altını çizmek gerekiyor.
  • Özellikle, ÜFE ile TÜFE arasında açılmaya devam eden makası, enflasyonun henüz tepe yapmadığı yönünde okuyoruz. Veri ardından önde gelen yurtdışı kurumlar yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltirken, uzun bir süre daha enflasyonun yüksek seyrini koruyacağı noktasında hemen hemen herkesin hemfikir olduğunu görüyoruz. Enflasyon fiyatların artış hızıdır. Şu anda yaşanan en büyük sorun ise hayat pahalılığıdır!
  • Dün enflasyon verileri kadar diğer can sıkıcı bir veri ise Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakan Muş, ihracatın ilk çeyrekte %21 artışla 60,3 milyar dolar, ithalat ise aynı dönemde %42 artışla 86,7 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bültenlerimizde, Ukrayna krizi nedeniyle tırmanan jeopolitik riskleri ve bunun emtia fiyatları üzerinde yarattığı tahribatı anlatarak, Türkiye'nin cari açık ve enflasyonla savaşının olumsuz yönde etkilendiğine vurgu yapıyorduk. Elbette, veriyi eğip bükmeden, ihracat rakamlarının rekor kırdığını görsek de, ithalatın daha da büyük rekorlar kırması ve tırmanan enerji faturası, Türkiye'nin döviz talebinin artacağına işaret ederek kur üzerinde de yukarı yönde baskı yaratacağını düşünüyoruz.
  • Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, Ukrayna krizi ardından, dünyanın en büyük gaz tedarikçisi konumuda olan Rusya yönelik alternatif arayışlar ve bu noktada Türkiye'nin kritik coğrafik ve jeostratejik konumu, artan diploması Doğu Akdeniz gazı ile birlikte düşünülürse, hem KKTC'yi hem de Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıma potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz. Bu beklentimize mim koymuş olalım!
  • Dün her ne kadar enflasyon yeni zirvelere yükselse de veya dış ticaret açığı enerji önderliğinde yeni rekorlar kırsa da, Türk mali piyasaları günü olumlu bir şekilde tamamlamayı başardı. USDTRY kuru 14,70 seviyesinin kıyısında yatay hareketine devam ederken, BİST100 ana endeksi günü %2,65 bankacılık endeksi ise %3,22 yükselişle tamamladı. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız