RUB değerleniyor; Rusya MB olağanüstü toplanıyor. TL eriyor...

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 26/05/2022 - Perşembe

Ruble değerleniyor; Rusya MB olağanüstü toplanıyor. TL eriyor; sessizlik hâkim!

  • Türk mali piyasalarının seyri son günlerde maalesef yeniden bozuldu. Pazartesi günü Kabine toplantısı ardından beklenen Enflasyona Endeksli Tahvil (EET) açıklamasının gelmemesi, bu yönde kümelenen beklentiler ile 15,75 seviyesine kadar gerileyen USDTRY kurunu dün 16,40 seviyesine kadar itti. 
  • USDTRY cephesine, 14,67 seviyesinden başlayan teknik ve yukarı yönlü hareketi bültenimize ilk taşıdığımız Nisan ayında, 14,95 seviyesini geçilmesi ile yukarı yönlü hareketin ivme kazanacağı, böyle bir durumda teknik mânâda 16,20 ve 16,48 seviyelerinin hedef sahasında olacağını paylaşmıştık. Dün tm hedef seviyelerimize ulaştığımız rahatlıkla söyleyebiliriz. 
  • Enflasyona endeksli tahvilin kendi başına bütün sorunlara çare olacağını veya çözeceğini beklemesek de, belli ki yatırımcılar arasında bir miktar da olsun beklenip, fiyatlanmış. Takdir edersiniz ki, ultar negatif reel faizle karşı karşıya kalan bireysel yatırımcıyı koruyacak bir ürün olsa da, son 5 ayın en yüksek seviyesine tırmanan USDTRY kurunu, daha doğrusu eriyen TL'ye, para politikası çerçevesinin normale dönmesi dışında hiçbir şeyin yardımcı olamayacağını düşünüyoruz. 
  • Türkiye'nin bir an önce ortodox para politikasına dönerek ultra negatif reel faiz politikasından 180 derece dönüş yapması gerekiyor. Unutmamak gerekiyor ki, kurun yukarıya gitmesi, son veriler ile 849 milyar TL büyüklüğüne ulaşan KKM stokunun devlete maliyetini de hızla tırmandırıyor. Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, KKM'nin büyüklüğü kabaca 55 - 60 milyar dolar olduğu düşünülürse, kurun son 10 günde 15,40'dan 16,40'a geldiği bir ortamda, devlet hazinesine maliyeti de yine son 10 günde 55 - 60 milyar TL arttı! (bütçeye ilave bir yük). Yapılan hesaplamalar, KKM'nin potansiyel maliyetinin 135 milyar TL'ye yükseldiğine işaret ediyor!  
  • Öte yandan, kurun yükselmeye devam etmesi, enflasyonun ateşini körüklemeye devam ettiği de göz ardı edilmemelidir. Türkiye ekonomisi adım adım 3 haneli enflasyona doğru ilerlerken, politika bu istikamette devam ettiği müddetçe, kur üzerinde yukarı yönlü baskının da devam edeceğini düşünüyoruz. En basit hali ile fasit bir enflasyon, devalüasyon sarmalı... CDS risk priminin 5 yıl vadede 735 baz puan ile son 14 yılın yeni en yüksek seviyesine geldiğinin altını çizmiş olalım. 
  • Sizlerle sağlık sorunlarım nedeniyle birlikte olamadığımız 2 günlük sürede, kısa vadeli dış borç istatistiklerini ile beyaz eşya satışları dikkatimizden kaçmadı. TCMB'nin brüt döviz rezervler 101,9 milyar dolar seviyesinde ama vadesine 1 yıldan daha kısa süre kalan dış borç stoku 181,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Borcun kompozisyonunda aslan payı 115 milyar dolar ile özel sektörde görünüyor. Öte yandan, iç talebin önemli bir göstergesi olan beyaz eşya satışları, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %22 azaldı. Türkiye ekonomisine yönelik yavaşlama sinyallerine, satın alma gücündeki keskin erozyon nedeniyle bir veri daha eklenmiş oldu. 

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız